item1a1
HOME1
EXPOSITIES1
PUBLICATIES1
MEDEDELINGEN1
CONTACT1

Dr. Hugo Heyrman A Transformative Gaze

Opening op zaterdag op zaterdag 15 november 2014 tussen 17u00 en 22u00

De tentoonstelling loopt van 16 november 2014 t/m 18 januari 2015

Galerie De Zwarte Panter | Hoogstraat 70-72-74 | Antwerpen | België

Open van donderdag t/m zondag, 13u30 tot 18u00. De galerie is gesloten op 1-2-3-4 januari 2015.

www.doctorhugo.org/paintings/index.html

Huidigeexpositie
DR. HUGO HEYRMAN
Dr. Hugo Heyrman / A
emptychapelleft
emptychapelright
DrHugoNevada1
VAN 16 NOVEMBER 2014 TOT

In de jaren zestig ontpopte Dr. Hugo Heyrman zich als de zachtmoedige maar onverbiddelijke anarchist, toen hij happenings, video en conceptuele kunst introduceerde. Vanuit deze rebelse houding, richtte hij (vanaf 1974) zijn aandacht volledig op de schilderkunst.

 

 

Kantelmomenten

 

Dr. Hugo Heyrman schildert – “omdat het een fascinerende ervaring is, hoe anders de wereld er kan uitzien op doek”. De werken zijn reflecties over de verschijningsvorm van het reële. Vanuit een persoonlijk archief, ervaringen, herinneringen en verbeelding, ontstaan er filmische scenarios. Het zijn picturale transformaties over het mysterie van de flux of life. Terugkerende thema’s zijn filosofische en psychologische kantelmomenten, het stadsleven, lichaamstaal, liefde, eenzaamheid en de menselijke conditie.

 

De transformatieve atmosfeer van de werken behoort tot een imaginaire wereld. Zijn werk heeft een unieke look, die de interactie van de verbeelding met het werk opent. De beelden zinderen en zien er vloeibaar uit. Ze spreken voor zichzelf. Het is een kristallisatie van het proces van het schilderen. Ze tonen ons ook de schoonheid van iets niet begrijpen. In het oeuvre van de kunstenaar is de blik altijd onderweg, tussen een uiterlijke en innerlijke wereld. Op het doek, leeft de transformatieve blik van de kunstenaar verder in de tijd.

 

Resonantie

 

Een relevante karakteristiek is dat Heyrman uitdrukking geeft aan een onbevangen gevoel. Hij creëert beelden die een belofte inhouden van wat nog gaat komen. Zijn benadering is bevrijdend en informeel, zonder retoriek of ironie. Door de opbouw van suggestieve verflagen, evoceert hij een mentale ruimte. De sensuele tactiliteit van zijn penseelstreken, samen met de symbolisch/emotionele betekenis van de kleur, zet aan tot een betrokkenheid met de wereld, in een atmosfeer van resonantie.

 

De kunstenaar deelt de ervaring van een andere realiteit met ons, door het buitengewone in het gewone zichtbaar te maken, bijvoorbeeld; De Kersentaart (2014), een diepgaande reflectie over aanwezigheid en afwezigheid, met een kristallijne transparantie, of Personal Tempo (2013) en Yellow Visibility II (2014), waar een eenzame figuur zich voortbeweegt in een kosmologisch aandoende omgeving van kleur, licht, schaduw en elementaire krachten. Het zijn beelden waarin de blik eindeloos kan verdwalen. Dr. Hugo geeft de blik van verwondering een schilderkunstig bestaan.

 

Klik hier om de vorige exposities te bekijken

Passage
NightLights2014

Passage, 2014

Night Lights, 2014

Cycling Light, 2014

CyclingLight2014
english

ENGLISH english