frieda

Fred Bervoets Onderweg

Van 1 december 2022 tot en met 5 februari 2023

De tentoonstelling Fred Bervoets | Onderweg en Agnès Guillaume | Epithalame opent op zaterdag 26 en zondag 27 november 2022 tussen 11u00 en 19u00 en loopt van donderdag 1 december t/m zondag 5 februari 2023. Openingswoord door Ernest Van Buynder, erevoorzitter van het M HKA, op zaterdag 26 november om 18u00.

Fred Bervoets recente werk werd in coronatijden poëtischer, intenser en dit zonder aan kracht te verliezen. 2022 werd een uitzonderlijk jaar, met als belangrijkste mijlpalen vooreerst de voorjaarstentoonstelling in galerie De Zwarte Panter: ‘Tomorrow is an other day’; met de uitgave van het boek ‘Fred Bervoets 2019-2022’, waarin een essay van Em. Prof. Dr. Paul Huvenne – Universiteit Antwerpen en erehoofdconservator KMSKA – en een epiloog door Harry Rutten is te lezen. Tegelijkertijd liep in het Museum De Reede een retrospectieve: ‘Gewoon Ongewoon’ van zijn grafisch oeuvre, met de publicatie van een catalogus en teksten door Harry Rutten, Ernest Van Buynder en Paul Illegems – kunsthistoricus en auteur over het leven en werk van Fred Bervoets, die in 1942 in Burcht geboren werd en nog steeds zijn roots koester, tevens schrijver van het boek ‘Bervoets’ Burchtse jaren’ (2008). Fred Bervoets was vertegenwoordigd in de ‘Biënnale van de Schilderkunst’ in het Roger Raveelmuseum te Machelen aan de Leie met een representatief werk: ‘Jeugdherinnering (de windpokken)’ uit 2001, geselecteerd door de curatoren Vaast Colson en Melanie Deboutte, directeur van het Roger Raveelmuseum. In de expo ‘Oude Wijn/ Nieuwe Zakken’ in De Warande te Turnhout, naar aanleiding van het 50-jaar bestaan van het cultuurcentrum, is een unieke bijgeschilderde ets: ‘De laatste optocht’ (2013) een van de blikvangers. Deze expo loopt nog tot 29 januari 2023. In het werk zien we Bervoets een fanfare begeleiden in een apocalyptische oorlogsscène van doodskoppen en vliegende bommen. Het is een bijzonder actueel werk. Aansluitend is er zijn aanwezigheid in de tentoonstelling: ‘Expot. Depo’ in het museum Maagdenhuis te Antwerpen en in het heropend Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). De nieuwe najaartentoonstelling in galerie De Zwarte Panter, met terechte titel: ‘Onderweg’, is een mooie afsluiter voor dit feestelijke Bervoetsjaar. In nieuwe variaties is Fred Bervoets nog steeds onderweg om zijn visie op de wereld schilderkunstig weer te geven. Daarvan getuigt zijn laatste monumentale werk: ‘It’s still war’.

Zijn geboorteplaats Burcht wilde niet achterblijven en organiseert ‘Bervoets in woord en beeld’, met een lezing door kunsthistoricus Paul Illegems op woensdag 7 december 2022 te 20 uur. Aansluitend op de lezing is er een tentoonstelling in de bibliotheek, met schilderijen, tekeningen en etsen van Bervoets uit Zwijndrechts en Burchts privébezit, en tevens enkele kunstwerken uit de gemeentelijke collectie.tabula_rasa

Klik hier voor eerdere exposities van 2012-2022