item1a1
HOME2
EXPOSITIES2
PUBLICATIES2
MEDEDELINGEN2
CONTACT2
bervoetszaal
 EXPOSITIE

Fred Bervoets Het Atelier, Michel Buylen Glow, Mugo Victoriaanse
landprenten uit Heusden
en Frederique van Rijn Picturale Partituren

Vernissage op zaterdag 10 maart 2018 tussen 16u00 en 22u00. De tentoonstelling zondag 11 maart tot en met zondag 22 april 2018. Donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag 13u30 tot 18u00

Galerie De Zwarte Panter | Hoogstraat 70-72-74 | Antwerpen | België

In zijn carrière heeft Fred Bervoets in één constante lijn van hoge intensiteit en grote kwaliteit talrijke periodes gekend en verschillende reeksen gerealiseerd. In de huidige tentoonstelling staat Het Atelier centraal, de werkplaats van de kunstenaar, de plek waar hij zijn eigen getormenteerde, bijwijlen romantische wereld op doek of op papier zet in een expressieve stijl. Het atelier is de broedplaats voor zijn grote mammoetetsen of zijn kleine dagboeknotities, in een eigen techniek die hij over de voorbije decennia meesterlijk ontwikkelde. Deze expositie is een vervolg van zijn vorige onder de titel Still on the road.

 

In zijn essay Fred & Pieter duidt Bart De Baere, directeur van het MuHKA, Fred Bervoets als volgt: “Net zoals het werk van Bruegel kan men dat van Bervoets veelomvattend en zelfs panoramisch noemen, en is het tegelijk geworteld in de kleine schaal van het alledaagse en anekdotische. Het is niet gestoeld op de voor ons klassiek geworden tegenstelling tussen analyse en synthese. Het is gegrond in een meer basaal koppel van menselijke operaties, waarneming en verwerking tot begrip… De ‘waarneming’ gebeurt verder tijdens de artistieke realisatie, gelijktijdig eraan, met amper een milliseconde verschil, zoals donder en bliksem vrijwel samenvallen wanneer de bliksem hier inslaat en niet vijf tellen verder. Die kwaliteit zet zich door in het hele proces. Ook als beelden worden bijgewerkt, is dat telkens in een hier en nu, hier is meer zwart nodig, dit moment vraagt een accent rood.” (Fred Bervoets-Prentenkabinet 2013-2015, Uitgeverij Hannibal, 2015).

 

Onder de titel Antwerpen Barok 2018 vindt in Antwerpen vanaf 1 juni een stadsfestival plaats dat de historische barok van Peter Paul Rubens verbindt met hedendaagse barok. Met tal van exposities wil Antwerpen de internationale aandacht trekken. Een retrospectieve van de zeventiende eeuwse kunstenares Michaelina Wautier in het MAS wordt het paradepaardje. Daarnaast wordt er veel verwacht van Sanguine/Bloedrood in het MuHKA, waarin Luc Tuymans als curator oude meesters en hedendaagse artiesten met elkaar laat dialogeren. Hij confronteert Rubens, Georges de la Tour en Goya met onder meer Edward Kienholz, On Kawara, Takashi Murakami en Fred Bervoets.

item7
IMG0634
Fred Bervoets Het Atelier
VAN 11 MAART TOT EN

Michel Buylen (Gent, °1953) hield zijn eerste tentoonstelling te Gent in 1976 in de toen bekende Galerie Vyncke-Van Eyck. Met de Galerie De Zwarte Panter werkt hij al samen sinds 1992. Zijn huidige tentoonstelling Glow (Gloed) is een voortzetting van de Parijse expositie begin dit jaar in de J-A Pougatch Galerie.

 

Als académicien denkt de kunstenaar na over zijn werk. In het boek Mee met Morgen, uitgegeven door KVAB, Academia Press, Gent, 2013, publiceert hij een beklijvend essay ‘Over het schilderen van een klaproos’. Hij beschrijft onder meer het gebruik van fotografie als voorbereiding en waarom hij acrylverf gebruikt. Hij concludeert: “Uiteindelijk gebruik ik een vrij beperkte grammatica. Het is dikwijls de context die voor de kijker bepalend zal zijn. Zo verschilt het schilderen van een blad kropsla in transparante kleurlagen nauwelijks van het uitbeelden van een transparante golfslag. Zo zal het nabootsen van marmer structureel niet ver verwijderd zijn van de afbeelding van kiezels onder een bewegend wateroppervlak; is er geen verschil tussen de textuur van jeans en een weide; het één is alleen wat blauwer dan het andere. Je kan geen klaproos schilderen als je geen vlinder aankan en je kan geen vlinder schilderen, als een vel rijstpapier te hoog gegrepen is. We hebben niet zo veel paradigma’s. Ze zijn ook niet echt nodig. Het is de juiste context die een structuur beeldend maakt. Dit is de ware grammatica van de verf; dobberen in een kleine zee van visuele homoniemen en de juiste keuzes maken op het juiste ogenblik.”

 

De Parijse galerist Jean-Alexis Pougatch stelde terecht: “Lorsque je regarde une oeuvre de Michel Buylen, je retrouve les grands flamands du XVIIème siècle.”

MICHELBUYLEN17AccalmieenBleu40x234cmaacrylicsonpanel
monportrait001
VAN 11 MAART TOT EN
Michel Buylen Glow
Frederique van Rijn Picturale Partituren

Fotografe Frederique van Rijn (Parijs, °1982) woonde in 2016 een half jaar in twee atelierwoningen van dichter en schilder Lucebert (1924-1994). De geschilderde fantasiefiguren en verfspetters die Lucebert na zijn dood achterliet in ateliers in Bergen (Nl) en Javea (naast Benidorm) zijn in de collages van Frederique van Rijn ogenschijnlijk voorgoed naar buiten getrokken. Languit liggen ze op een heuvel in het Bergense duinlandschap, of ze lopen op lange stelten over een modderig veld naast een kudde paarden. Het worden als het ware Picturale Partituren, de titel van de tentoonstelling.

 

Lucebert is nog steeds voelbaar en zichtbaar aanwezig in zijn woonhuis/atelier dat sinds zijn overlijden onveranderd is gebleven. Het inspireerde haar tot het maken van collages van landschapsfoto’s van de omgeving van Bergen gecombineerd met foto’s van details in het huis en atelier: details uit etsplaten, schilderingen op muren, penseelstreken, maar ook objecten (bijvoorbeeld zijn doosje pijptabak) of beeldelementen uit zijn schilderijen. In deze serie gaan haar foto’s van Luceberts leefomgeving een soms surrealistische dialoog aan met de stoffelijke getuigen van zijn leven en werk. Voor de titels van de werken vroeg ze schrijver Remco Campert, haar opa en goede vriend van Lucebert, dichtregels uit het oeuvre van de dichter uit te kiezen. “Het was behoorlijk intimiderend om in Luceberts stoel te gaan zitten”, zegt ze. “Dat ontzag, daar moet je doorheen voordat je zelf iets kan maken. Dat lukte mij niet. Daarom heb ik een eerbetoon gemaakt.” “Het lichte oog huilt kleuren”, het boek waarin de collages gebundeld zijn, verscheen in 2017 bij 99 uitgevers/publishers. In de Zwarte Panter is dit de tweede tentoonstelling van deze kunstenares, na een eerste expositie in 2016.

alleroerenindeverfmetverveenfervent
VAN 11 MAART TOT EN
Mugo Victoriaanse landprenten uit Heusden

In zijn eigen stijl omschrijft Mugo (Gent 1953) in een handgeschreven brief aan Adriaan Raemdonck zijn huidig werk als volgt: “Reeds van in de kindertijd speelde en floreerde Mugo op domeinen van kastelen en mysterieuze landhuizen. Die bijzondere idyllische locaties hebben een wereld doen opengaan in de geest van de kunstenaar. Een wereld van heren met hoge hoeden en dames van stand, geflankeerd door butlers en frivole dienstmeiden. Mugo heeft er vossenjachten gezien met uitgebreide wijn overgoten jachtmaaltijden.

 

Mugo woont nu ook sedert een drietal jaren in het Koetshuis op het domein van het Kasteel Het Klaverken in Heusden. De wondere wereld van droom en fantasie vloeit nu over in een realistisch decor waar Mugo nu als landjonker nog altijd ronddwaalt. Het is hier dat de reeks tekeningen en etsen tot stand gekomen zijn. Ze verwijzen naar een kinderlijke droomwereld, bevolkt door veelal schoppen heren, boeren, dames en azen en kraaien en kauwen. Nog meer dan vroeger worden deze Victoriaanse prenten ondersteund door handgeschreven teksten. Dit grafisch geschreven blok is een belangrijk onderdeel van de totale compositie. Het is een narratieve weergave van een parallel universum alwaar een aristocratische zweem over de werken van Mugo hangt.” De titel van de huidige tentoonstelling luidt dan ook terecht: “Victoriaanse landprenten uit Heusden”. Mugo werkt sinds 1986 samen met Galerie De Zwarte Panter.

item8
VAN 11 MAART TOT EN
ZWPanter2014MJS
MG7964a
Pantergevel1
Heyrmanexpomidden
Zelfportret2012kopie
BERVOETSZAAL bervoetszaal