Change the underwear

Jan Vanriet Sleepwalkers

Van 23 april tot en met 25 juni 2023

De tentoonstelling van  Jan Vanriet | Sleepwalkers loopt van zondag 23 april t.e.m. 25 juni 2023 en start tijdens het openingsweekend op zaterdag 22 april van 11 tot 21 uur.

Vijftig jaar na zijn eerste tentoonstelling in Galerie De Zwarte Panter toont Jan Vanriet (Antwerpen, 1948) Sleepwalkers, inmiddels al zijn veertiende passage. Sleepwalkers brengt een veertigtal schilderijen van diverse formaten, en enkele aquarellen. Het geheel is geschilderd met een ogenschijnlijk gereduceerd kleurenpalet, vooral blauwen en okers. Het brengt het verhaal van een halfslachtige schrijver die zijn markeerpunten ziet vervagen: huwelijk om zeep, chronisch geldtekort, beste vriend op sterven. En hoe moet het verder met zijn discrete literaire carrière, nu algemene erkenning uitblijft?

De plot ontwikkelt zich tijdens een lange nacht, een party van een snobistische beau monde – tientallen deelnemers dansen tot lusteloosheid toeslaat. Ze bedenken onnozele spelletjes, rekken steriele conversaties, veinzen interesses, geeuwen ostentatief de ochtend tegemoet. Zootje verwende slaapwandelaars. De romanschrijver is een decoratieve verschijning, of, vanwege zijn artistieke status, een zonderling. Hij oogst terloopse bewondering, wat hem flatteert, laat zich meelokken in geflirt zonder bestemming. Smalltalk tussen de charmante, afstandelijke, soms verwarde schrijver (als woordkunstenaar noemt hij zich een eenzame ambachtsman) en een zelfingenomen superrijke industrieel, lijkt een partijtje badminton, hun woorden in de lucht gekaatst, buitelend als gevederde balletjes. De schrijver denkt aan een merkwaardige versregel van de Russische dandy-dichter Anatoly Mariëngof: ‘Verschoon het ondergoed van jullie zielen!’

Sleepwalkers is geïnspireerd door La Notte, een film van Michelangelo Antonioni, 1961, en door een ets, Melancholia, in 1966 gemaakt door de Tsjechische kunstenaar en Vanriets vriend en mentor Pravoslav Sovák (1926-2022), een graficus met een internationale reputatie.

De reeks begint met een zelfportret van Vanriet en eindigt met het schilderij van een wandelende figuur, zijn vrouw Simone op weg naar Tribschen, het gemoedelijke ‘Landhaus’ van Richard Wagner aan het Vierwoudstedenmeer, waar Friedrich Nietzsche de prominente gast was. Na de inval van Tsjechoslowakije door het Warschaupact in 1968, vond Sovák een schuilplaats in een dorp boven het meer.

Klik hier voor eerdere exposities van 2012-2022

Sleepwalkers
Sleepwalkers

Jan Vanriet  Sleepwalkers

Voor de tweetalige catalogus schreef Jan Vanriet de inleiding. De vormgeving is van de hand van Thomas Soete. Het boek bevat 80 pagina’s met 38 kleurafbeeldingen van schilderijen. Er verschijnt een bibliofiele editie op 25 exemplaren met foedraal en een mapje waarin 3 geaquarelleerde prints, genummerd en gesigneerd door de kunstenaar. Fotografie door Dominique Provost; druk door Albe De Coker; tekst door Jan Vanriet; Engelse vertaling door Ted Alkins.

De intekenprijs van deze bibliofiele editie bedraagt 600 euro, te storten op rekening-nummer IBAN: BE96 0682 0095 2705 van de Vrienden van De Zwarte Panter. De gewone editie is verkrijgbaar in de galerie en in de betere boekhandel tegen de prijs van 25 euro, verzendingskosten niet inbegrepen.